top of page
Search

Vad innebÀr DORA (Digital Operational Resilience Act) för MSP:er i EU?


The Digital Operational Resilience Act

CybersÀkerhet och operativ motstÄndskraft har blivit allt viktigare i dagens digitala landskap. Inom den europeiska finansiella sektorn har denna frÄga blivit Ànnu mer central genom införandet av DORA (Digital Operational Resilience Act). DORA Àr ett nytt regelverk frÄn EU som syftar till att stÀrka den digitala motstÄndskraften hos finansiella institutioner och deras tjÀnsteleverantörer, inklusive Managed Service Providers (MSP).


Syftet med DORA


DORA skapades som en reaktion pÄ de vÀxande antalet cyberhot och IT-relaterade störningar inom finanssektorn. Syftet Àr att sÀkerstÀlla att finansiella institutioner har mekanismer pÄ plats för att stÄ emot och ÄterhÀmta sig frÄn IT-avbrott, oavsett om dessa orsakas av tekniska problem eller cyberattacker. Regelverket tÀcker en mÀngd olika aspekter av digital operativ motstÄndskraft, inklusive cybersÀkerhet, incidentrapportering och riskhantering.


För finansiella institutioner innebÀr DORA ett enhetligt regelverk över hela EU, vilket gör att alla företag inom sektorn mÄste följa samma riktlinjer och standarder. Detta skapar ett mer harmoniserat och sÀkert ekosystem, dÀr finansiella aktörer kan lita pÄ att deras system och processer Àr tillrÀckligt motstÄndskraftiga mot cyberattacker och andra IT-relaterade risker.


Vad innebÀr DORA (Digital Operational Resilience Act) för MSP:er i EU?


MSP:er spelar en avgörande roll i den digitala infrastrukturen för mÄnga finansiella institutioner. De tillhandahÄller viktiga IT-tjÀnster, inklusive nÀtverkshantering, datasÀkerhet och molntjÀnster. DÀrför omfattas Àven MSP:er av DORA, vilket stÀller högre krav pÄ deras operativa resiliens och sÀkerhet. SÄ vad innebÀr DORA (Digital Operational Resilience Act) för MSP:er i EU?


  • Ökat ansvar för cybersĂ€kerhet

MSP:er mÄste sÀkerstÀlla att deras system och tjÀnster uppfyller de höga standarder som faststÀlls av DORA. Detta innebÀr att de mÄste implementera starkare sÀkerhetsÄtgÀrder för att skydda sig mot cyberhot och minimera risken för IT-avbrott. MSP:er mÄste till exempel ha effektiva mekanismer för att upptÀcka, förhindra och svara pÄ cyberattacker.


  • StrĂ€ngare riskhantering

En annan viktig del av DORA Àr hanteringen av ICT-risker (Information and Communication Technology). MSP:er mÄste genomföra regelbundna riskbedömningar och se till att de kan hantera bÄde interna och externa hot, inklusive risker som uppstÄr frÄn tredjepartsleverantörer. Dessa bedömningar och planer mÄste kontinuerligt uppdateras för att hÄlla jÀmna steg med det förÀnderliga hotlandskapet.


  • Incidentrapportering och ansvar

Under DORA mÄste MSP:er följa strikta regler för rapportering av IT-incidenter. Om en cyberattack eller annan IT-störning intrÀffar som pÄverkar deras finansiella kunder, mÄste MSP:er omedelbart rapportera detta till relevanta myndigheter. Detta sÀkerstÀller att myndigheter och andra parter snabbt kan vidta ÄtgÀrder för att minimera skadan och förhindra ytterligare spridning av problemet.


  • Ökad transparens och samarbete

DORA frÀmjar ocksÄ ökat samarbete och informationsdelning mellan finansiella institutioner, MSP:er

och myndigheter. Detta innebÀr att MSP:er kan behöva dela mer information om hot och sÄrbarheter, samt sÀkerstÀlla att de följer transparenskraven som faststÀlls i regelverket.


Fördelar med DORA för MSP


Trots att DORA innebÀr strÀngare regler och krav för MSP:er, sÄ kan det ocksÄ medföra betydande fördelar. Genom att anpassa sina tjÀnster till DORA kan MSP:er bygga ett starkare förtroende hos sina kunder inom den finansiella sektorn. Genom att uppfylla de höga standarder som DORA faststÀller kan MSP:er fÄ en stark konkurrensfördel, eftersom finansiella institutioner letar efter pÄlitliga och sÀkra leverantörer.


Dessutom kan DORA hjÀlpa MSP:er att förbÀttra sina egna operativa processer och sÀkerhetssystem. Genom att följa regelverket kan de minska risken för IT-avbrott och sÀkerstÀlla att deras verksamhet kan fortsÀtta smidigt Àven vid störningar.


Sammanfattningsvis


DORA representerar en stor förÀndring för den finansiella sektorn i EU, och MSP:er Àr inte undantagna frÄn dess effekter. Genom att uppfylla de nya kraven kan MSP:er inte bara sÀkerstÀlla att de Àr i överensstÀmmelse med regelverket, utan ocksÄ förbÀttra sina tjÀnster och stÀrka sin position som pÄlitliga och sÀkra IT-leverantörer.


För MSP:er som verkar inom eller med EU-baserade finansiella företag Àr det avgörande att förstÄ och anpassa sig till DORA-krav. Regelverket sÀtter en ny standard för digital motstÄndskraft och kan pÄ lÄng sikt bidra till en sÀkrare finansiell sektor i hela Europa.


Har du frÄgor eller funderingar kring detta? Tveka inte att höra av dig till oss hÀr sÄ hjÀlper vi dig med allt du behöver :)


留蚀


bottom of page